maandag 7 april 2014 Nieuw boek voor (jong)volwassen geadopteerden

Vrijdagavond 18 april geeft Renée Wolfs om 20.00 uur een lezing over haar nieuwe boek 'De Cirkel van Verbinding, omgaan met verlies bij adoptie en pleegzorg, gids voor (jong)volwassenen.'

Deze feestelijke boekpresentatie vindt plaats in de Bilthovense Boekhandel. Je kunt je opgeven bij Ike Bekking: info@bilthovenseboekhandel.nl. De entree is 5 euro.

Voor meer informatie over het boek kun je de weblog van Renée Wolfs raadplegen.

woensdag 26 maart 2014 Adoptieopstellingsdag 5 april 2014

Onderzoek en ervaar je eigen (on)bewuste bewegingen tijdens de 10e Adoptie Opstellingsdag op zaterdag  5 april.

Deze dag is bedoeld voor alle geadopteerden en volwassenen uit de pleegzorg die geraakt en betrokken zijn door en bij adoptie en pleegzorg.
 

Zie voor meer informatie: www.adoptiecoach.com
 

Hilbrand Westra
Geadopteerd en Adoptiecoach

 

 

dinsdag 25 maart 2014 Inloopavond in Maastricht voor zoekers

•    Je bent geadopteerd, 
•    je bent bij je moeder opgegroeid en weet eigenlijk niet wie je biologische vader is, 
•    je weet dat er ergens nog een (half)broer of (half) zus moet zijn,
•    je bent verwekt middels een donor. 
Je piekert, zal ik zoeken naar familie of je bent al op zoek naar je familie, bv. met hulp van St. Fiom, de Raad voor de Kinderbescherming of met Spoorloos. Dit zoeken roept vragen op, brengt spanning en onzekerheid met zich mee. 
 
Inloopavond: Voor iedereen die een zoekactie gestart is, of dit overweegt, naar familieleden, en wie met professionele begeleiding en samen met andere zoekenden van gedachten wil wisselen:
•    Denkt die ander wel eens aan mij?
•    Ik wil een brief schrijven aan mijn biologische moeder, maar hoe begin ik?
•    Stel dat de ander contact afwijst?
•    Ik ga mijn familielid binnenkort ontmoeten, hoe bereid ik me voor?
•    Waarom duurt het zo lang?

 

De Inloopavond voor zoekenden naar familie is doorlopend, uitgezonderd de vakantieperiodes, het gehele jaar, elke 2 weken op de maandagavond van 19.30u tot 21.00u. 
Na aanmelding en betaling van €100,- ontvang je een "4 rittenkaart" waarmee je kunt komen wanneer jij daar behoefte aan hebt. Wanneer je na deze 4 maal wilt blijven komen, kun je een nieuwe "rittenkaart" vragen.

 

Locatie en Contact:                          
Zorg en Co                                
Parallelweg 42                            
6221 BD  Maastricht                            
www.simonehoogeveenhulpverlening.nl   

info@simonehoogeveenhulpverlening.nl    

06 - 36 36 67 59

vrijdag 21 februari 2014 Vragenlijst voor geadopteerden

Miranda Ridderbosch schrijft in het kader van haar opleiding tot kinder- en jeugdtherapeute een scriptie over adoptie. Zich richt zich hierbij vooral op wat adoptie betekent voor personen in de puberteit. Om haar scriptie een breed draagvlak te geven, heeft zij een vragenlijst opgesteld welke door geadopteerden ingevuld kan worden.

De vragenlijst vind je op onze homepage. Je kunt het ingevulde document per e-mail terugsturen naar Miranda. Zij verwerkt de informatie uit de vragenlijsten anoniem.

vrijdag 21 februari 2014 Vijfde WK AdoptieKids op 7 juni 2014

Dit jaar wordt alweer het 5e Wereldkampioenschap voetbal voor adoptiekinderen georganiseerd. Het festival WK AdoptieKids is uniek, omdat het nergens in de wereld wordt gehouden en omdat het letterlijk vriendschappen over de grens heen oplevert. Een festival voor adoptiekinderen in Nederland en België.

 

De kinderen kunnen afzonderlijk worden opgegeven, jongens, meisjes of gemengd; kabouters, F, E, D, C en B en worden per land van herkomst ingedeeld. Informatie is te vinden op www.WKAdoptiekids.com. Inschrijven is ook mogelijk via deze website.

 

Voetbal is ondergeschikt aan de ontmoetingen. Er doen zowel meisjes als jongens mee, indeling is per land van herkomst en je hoeft echt niet op voetbal te zitten, mag wel uiteraard. Is uw kind 4,5 jaar of ouder dan is het een feest van herkenning. Vooral ook iets voor kinderen die niet op een voetbalvereniging zitten. Sinds de inschrijving is gestart op 1 februari 2014 zijn er al 184 kinderen ingeschreven. Het geheel wordt gehouden met medewerking van de sportvereniging Delta Sports ’95 in Houten. Voor ehbo wordt gezorgd. Alle kinderen ontvangen een unieke WK Adoptiekids LUSTRUM medaille 2014!

 

Voor verdere informatie kunt u ook bellen met 06-25 076 038 (Roel Eefting, voorzitter WK Adoptiekids)

dinsdag 14 januari 2014 Van adoptiemonoloog naar dialoog

Een dialoog over afkomst, adoptie en de effecten op affectie en persoonlijke ontwikkeling met, voor en door geadopteerden.

  
februari/maart 2014 - Vooraankondiging


WAAROM
In oktober 2013 verscheen het boek De Adoptiemonologen. Dertig volwassen geadopteerden vertellen daarin openhartig over de impact die adoptie op hun leven heeft. Het boek is inmiddels door vele honderden geadopteerden gelezen en onderwerp van gesprek in de media en op sociale media. Zowel de schrijfster, Marina van Dongen, als contextueel systemisch expert en adoptiecoach, Hilbrand Westra krijgen talloze reacties van geadopteerden naar aanleiding van het boek. De verhalen en de thema’s die worden aangesneden blijken veel herkenning op te roepen, in positieve zin. Tegelijkertijd blijkt het ook confronterend te zijn: het lezen over andermans ervaringen maakt gevoelens los en roept vragen op die vaak lastig alleen te beantwoorden zijn. 

Er blijkt behoefte te zijn aan uitwisseling van ideeën en ervaringen, en in die behoefte willen Hilbrand en Marina graag voorzien. 

 

VOOR EN DOOR WIE
Daarom organiseren wij, Hilbrand en Marina, een reeks  Gesprek & Ontmoetingsgroepen (G&O) over allerhande thema’s die met het onderwerp afkomst, adoptie en affectie te maken hebben, met De Adoptiemonologen als vertrekpunt. De G&O groep is toegankelijk voor alle volwassen geadopteerden vanaf 21 jaar die geïnteresseerd zijn in een open uitwisseling over de eigen ervaringen en die van anderen. 

 

INFO EN VOORWAARDEN
De eerste groep start op 2 februari en we trekken vijf keer gezamenlijk met elkaar op.   De groep start en eindigt samen! Tussentijds instroom zal niet mogelijk zijn. 

In verband met het kunnen creëren en behouden van de intimiteit van de groep en de ruimte voor ieders inbreng, wordt bij een groot aantal inschrijvingen, maximaal 15 per groep (inclusief de organisatoren) separate groepen georganiseerd die op andere tijdstippen zullen plaats vinden.
Inschrijven voor deelname kun je door het formulier in te vullen. Deze kun je opvragen en inleveren bij Marina. Inschrijving is alleen compleet door middel van een afgeronde betaling, tenzij de eerste groep vol zit. Dan wordt het bedrag terug gestort en een voorstel gedaan voor een eerstvolgende groep. Er kan dus een wachtlijst ontstaan!


PRAKTISCHE ZAKEN

Locatie:
Het Coachhuis
Oorsprongpark 7 
3581 ET Utrecht 
 

Data:    
2, 16 februari
2, 16, 30 maart
    

Tijd:    13:00 – 17:00

Kosten:
€ 125,-    Bank    83.53.14.413
O.v.v.    Deelname AD.G&O.2014        
IBAN    NL43ABNA0835314413
T.n.v.    Alfa Omnia

 

Contact
Marina    marinavandongen@hotmail.com, 06 – 414 62 256

Hilbrand    hilbrand.adoptiecoach@gmail.com, 06 – 103 76 190

http://www.adoptiecoach.com/adoptiedialoog

 

Op de website vind je het Deelnameformulier, welke je per e-mail terug kunt sturen. 

 

 

donderdag 5 december 2013 7e SiG-zaalvoetbaltoernooi

Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SiG) zal 8 februari 2014 van 15:00 tot 19:00 uur a.s. weer het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi organiseren voor volwasssen (interlandelijk) geadopteerden.

 

Aparte heren en dames teams zijn traditiegetrouw zoveel mogelijk naar land van herkomst. Bij voldoende belangstelling is er ook een all stars team voor geadopteerden ongeacht land van herkomst. Het gaat vooral om een gezellig samenzijn en er een sportieve dag van te maken.  Het evenement leent zich bij uitstek om op een laagdrempelige manier andere geadopteerden te ontmoeten. De dag wordt afgesloten met een Mediterraans buffet op locatie.

 

De locatie is: Sporthal Nieuw welgelegen, Grebbeberglaan 13 Utrecht.

De kosten (early bird 20% korting): 19,50 euro p.p. incl. deelname toernooi en buffet.

Aanmelden en meer informatie via: www.geadopteerd.info | www.facebook.com/groups/geadopteerd

woensdag 20 november 2013 Moeder beide vondelingen is bekend

De 25-jarige Duitse vrouw die eerder bekend heeft twee pasgeboren baby's te vondeling te hebben gelegd, blijkt de moeder van beide kinderen te zijn.

Dit is gebleken uit DNA-onderzoek. De vrouw legde op 18 juni een jongetje te vondeling in Roermond.In oktober 2011 legde zij ook al een meisje te vondeling in Hürth, vlakbij Keulen.

Op het te vondeling leggen van baby's staan in Duitsland gevangenisstraffen van een tot tien jaar. In Nederland riskeert de vrouw een gevangenisstraf van maximaal vier jaar.

De Duitse justitie onderzoekt of de moeder in Duitsland voor beide zaken vervolgd kan worden. Daarvoor is nog overleg nodig met de Nederland, aldus de woordvoerder van het OM in Keulen. De vrouw zit niet vast.

dinsdag 19 november 2013 Fiom/ISS geen voorstander noodadopties uit Filipijnen

19 november 2013


In de nasleep van tyfoon Haiyan op de Filipijnen komen reacties om 'noodadopties' te laten plaatsvinden. Fiom/ISS en de internationale ISS organisatie zijn geen voorstander van dergelijke adopties op dit moment.


Dit n.a.v. ervaringen die zijn opgedaan tijdens de rampen in Thailand in 2004 en Haïti in 2010. Rapportages van ISS over dit onderwerp laten zien dat noodadopties niet (altijd) in het belang van het kind zijn.


Bij rampen worden adopties niet versoepeld en versneld, maar juist op een laag pitje gezet. Autoriteiten hebben hun zaken vaak niet meer op orde, de burgerlijke stand is weg. In die chaos is niet altijd duidelijk of een kind nog ouders heeft en of ouders die hun kind ter adoptie afstaan wel écht vrijwillig afstand doen van hun kind.


Allereerst moeten de eerste noodzakelijke voorzieningen getroffen worden, alvorens dergelijke interventies als adoptie kunnen worden overwogen.

vrijdag 25 oktober 2013 Tv-programma Reunited zoekt geadopteerden

Voor een nieuw, integer tv-programma is Masmedia op zoek naar geadopteerden die hun biologische familie in het buitenland willen ontmoeten. Masmedia zorgt voor een gedegen begeleiding en is niet uit op sensatie-televisie. Wanneer inderdaad een ontmoeting in het buitenland plaatsvindt, betaalt Masmedia voor jouw vervoer en verblijf in het buitenland.

 

Heb jij je familie gevonden, wil je hen gaan ontmoeten en vinden jij en je familie het geen probleem als deze ontmoeting gefilmd wordt? Neem dan contact op met Masmedia. 

 

Heb jij nog niet gezocht, maar zou je het leuk vinden om mee te werken met dit programma? Dan probeert Masmedia in samenwerking met Fiom/ISS jouw biologische familie op te sporen en een ontmoeting te bewerkstelligen in het buitenland.

 

Dus…. ben jij geadopteerd uit een ander land, wil je heel graag jouw biologische familie ontmoeten en willen jullie meewerken aan Reunited, bel dan 035-5288865 en vraag naar de redactie van het tv-programma Reunited of mail naar: reunited@masmedia.tv.

maandag 30 september 2013 Facebookgroep voor geadopteerden uit Bangladesh

Ben jij geadopteerd uit Bangladesh en heb jij interesse in contact met andere geadopteerden uit jouw land van herkomst? Dan is de facebookgroep 'Bangladesh Geadopteerden Groep' misschien iets voor jou. 

Het is een besloten groep waarop alleen geadopteerden uit Bangladesh toegelaten worden. Anderen kunnen de inhoud van de groepspagina niet zien. Op dit moment bestaat d e groep uit 83 leden.

Het is een informatieve, informele, gezellige groep waarin de leden veel herkenning bij elkaar vinden. 

vrijdag 13 september 2013 Fotoproject No family op Amsterdamse Fotoweek

Van 20 tot en met 29 september vindt in Amsterdam het fotoproject No Family plaats. Doel van het project is zo veel mogelijk foto's verzamelen van mensen in niet-traditionele familieverbanden: sponsorouders en -kinderen, stiefkinderen en -ouders, wensouders en -kinderen etc. Adoptiefkinderen en -ouders vallen daar natuurlijk ook onder.

Iedereen kan foto's insturen, die meteen onderdeel worden van de expositie in Galerie Weesperzijde in Amsterdam. Gedurende de week kun je ook langskomen om samen op de foto te gaan. Het project vindt plaats onder de vlag van de eerste Nederlandse Fotoweek, waarvan het thema 'Kijk! Mijn familie' is.

Meer informatie vind je op de websites van No Family en de Fotoweek.

vrijdag 13 september 2013 Gespreksgroep voor zoekers Fiom Amsterdam gaat van start

De Zoekersgroep gaat weer van start !
Ben je op zoek naar je biologische ouder(s) of andere familieleden (eerste en tweede graad), dan kun je bij de Fiom Amsterdam terecht.

In Nederland leven ongeveer 45.000 mensen die zijn afgestaan ter adoptie. De helft hiervan is buiten Nederland geboren. Zij zijn opgevoed in een adoptiegezin en kennen hun biologische ouders, broers en zussen (meestal) niet. 
Daarnaast zijn er zogenaamde vaderzoekers. Mensen die doorgaans door hun moeder (al dan niet alleen) zijn opgevoed en hun biologische vader niet kennen. 
De Fiom bemiddelt, ondersteunt en begeleidt mensen bij zoekacties en het leggen van contact en het vervolg van de vaderzoekers en geadopteerden. 

Begeleiding 
Je kunt hierbij individueel worden begeleidt, maar ook in groepsverband, in onze zoekersgroep.
Het doel van deze groep is het zoekproces op gang te brengen, de voortgang te bespreken, aanvullende informatie te geven en met andere aanwezigen ervaringen uit te wisselen. 
Per bijeenkomst wordt ook een thema behandeld. De groep is een doorlopende groep, dat wil zeggen dat je op ieder moment kunt starten. De bijeenkomsten vinden één maal in de twee weken plaats op dinsdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur in Amsterdam. 

De eerste bijeenkomst is op 24 september 2013.

De groep wordt begeleid door Esther Somosa en Marjon Parson.

Geïnteresseerd?

Dan kun je je aanmelden bij Esther Somosa : 06-20809043 of e.somosa@altra.nl 
Bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag.  Je wordt dan uitgenodigd voor een intakegesprek. 
 

vrijdag 13 september 2013 Intervisie groep voor geadopteerden

Binnenkort zal een intervisie groep voor geadopteerden starten. De bijeenkomsten vinden plaats zonder professionele hulpverlening. Waarschijnlijk zullen de gesprekken wel onder begeleiding van een professionele gespreksvoerder plaatsvinden. 

Doel van de intervisiegroep is periodiek met een aantal gelijkgestemden thema's behandelen die verband houden met adoptie.

De groep is bestemd voor interlandelijk geadopteerden tussen de 25 en 45 jaar oud, die over een hoge mate van zelfreflectie beschikken.
Vanwege het feit dat er geen professionele hulpverlener aanwezig zal zijn, worden de volgende criteria gesteld: Je moet hoog opgeleid zijn en/of professionele ervaring met intervisie en zelfreflectie hebben. 


De bijeenkomsten zullen plaats vinden in Utrecht, Rotterdam, Den haag of Amsterdam. Dit hangt af van de deelnemers. De kosten die hier aan verbonden zijn, zijn alleen de huur van locatiekosten.


Voor meer informatie kun je terecht bij Titia Leliefeld-Berfelo, telefonisch via 06-52546780 of via e-mail: titiaberfelo@hotmail.com.
 

donderdag 15 augustus 2013 Gespreksgroep geadopteerden

Op maandag 2 september start Praktijk Borkent & Mulder een gespreksgroep voor volwassen
geadopteerden (20+) Doel van de gespreksgroep is het delen van ervaringen; het in gesprek kunnen zijn met andere geadopteerden en het vinden van herkenning in verhalen en emoties van andere geadopteerden. Ook wordt tijdens iedere bijeenkomst een thema belicht.

 

Thema’s die behandeld worden zijn onder andere: hechting, identiteit, ‘roots’, wel of niet
zoeken naar biologische ouders en zelf moeder/vader worden. Deze thema’s roepen
vaak veel op bij geadopteerden en worden in de groep verder uitgewerkt waardoor
de groepsleden inzicht kunnen krijgen in hun eigen gedrag of beleving van emoties.

 

De gespreksgroep bestaat uit 8 bijeenkomsten. De groep zal 1 x per 2 weken plaatsvinden op de maandagavond aan de Bergerwerg 80a, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Neem voor meer informatie gerust vrijblijvend contact met de praktijk op.

 

U kunt ook aanmelden of vragen stellen per mail:
info@praktijkborkentmulder.nl.  Of telefonisch: 06-23840952  www.praktijkborkentmulder.nl

vrijdag 26 juli 2013 "I like adoption"

In het kader van de Ilikegiving-campagne is dit mooie filmpje 'I like Adoption' gemaakt. Een Amerikaans echtpaar dat negen kinderen uit verschillende landen heeft geadopteerd en hiermee zelfs de levens van een aantal van deze kinderen redde. Uitgehongerde kinderen uit Afrika, gehandicapte kinderen uit Azië en Europa. Een mooi portret van een nog mooier gezin. 

Bekijk het filmpje op de website van I like giving.

maandag 8 juli 2013 Kwaliteit vergunninghouder A New Way

Uit onderzoek van de Inspectie Jeugdzorg naar vergunninghouder A New Way is gebleken dat de kwaliteit van het bemiddelingsproces van deze vergunninghouder voldoende is. A New Way heeft in juli 2011 toestemming gekregen om te bemiddelen bij adopties van de Verenigde Staten naar Nederland. 

Lees de brief van staatssecretaris Teeven en het volledige rapport van de Inspectie Jeugdzorg op de website van de Rijksoverheid.

vrijdag 5 juli 2013 Uitkomsten nazorgbehoefteonderzoek

Het is lang geleden dat er in Nederland onderzoek is gedaan naar de behoefte van adoptieouders aan nazorg. In 2006 om precies te zijn. Na die tijd is er het een en ander veranderd. In 2012 was meer dan de helft van de kinderen twee jaar of ouder bij aankomst. Ook heeft meer dan zestig procent een ‘special need’. Redenen voor Irma Huisman, studente Pedagogiek aan de Rijksuniversiteit van Groningen, om uitgebreid te onderzoeken wat de ondersteuningswensen van adoptieouders nu zijn en of deze verschillen ten opzichte van 2006. Graag delen we met u de resultaten van dit onderzoek. Via de website van Stichting Adoptievoorzieningen vind je een samenvatting én het complete onderzoeksverslag.
 
Stichting Adoptievoorzieningen heeft inmiddels Tweede Kamerleden, fractiespecialisten en wethouders met het onderwerp jeugdzorg in hun portefeuille opnieuw geïnformeerd over het belang van structurele, laagdrempelige en vanzelfsprekende adoptiespecifieke nazorg. 

vrijdag 5 juli 2013 Onderzoek naar effect Internet op adoptie

20 juni 2013 

In de Monthly Review van juni 2013, uitgegeven door ISS/IRC, extra aandacht voor het effect van het groeiende Internet op adoptie. Zowel de positieve invloed als de risico's die het internet heeft (kan hebben) op adoptie komen aan bod.

 

Verwezen wordt naar het onderzoek van het Evan B. Donaldson Adoptioninstitute naar de invloed van internet op de adoptiepraktijk. Het internet heeft invloed op alle fasen van adoptie; wensouders speuren het internet af naar informatie over adoptiemogelijkheden, adoptiefouders kunnen in de periode voorafgaand aan de adoptie al contact met het kindertehuis hebben en foto's van 'hun' adoptiekind zien, adoptiefouders en geadopteerden gaan via social media op zoek naar biologische familieleden. Veel van deze ontwikkelingen zijn positief, maar kunnen ook risico's met zich mee brengen.

 

De Monthly Review (die, zoals de naam al aangeeft, maandelijks uitkomt) kun je lezen op de website van ISS Nederland.

 

De uitkomsten van genoemd onderzoek zijn beschreven in 'Untangling the web, the internet's transformative impact on adoption'.

 

vrijdag 5 juli 2013 Sarah's belevenissen in Sri Lanka

Sarah is 27 jaar en geadopteerd uit Sri Lanka. Twee keer eerder is Sarah naar Sri Lanka teruggegaan; toen zij negen jaar was voor het eerst en opnieuw toen zij achttien jaar oud was. Een jaar geleden heeft Sarah besloten om voor (voorlopig) de laatste keer een zoektocht te ondernemen naar haar moeder in Sri Lanka. Eerdere zoektochten naar haar hebben helaas niets opgeleverd.

 

Sarah heeft nooit een band gevoeld met haar geboorteland. Ook dit is een reden om opnieuw naar het land terug te gaan. Ze wil zichzelf de kans geven het land en de mensen die er wonen te leren kennen.

 

Zij vertrekt op 6 juli om voor 9 weken naar haar geboorteland Sri Lanka te gaan. Daar gaat ze eerst 6 weken vrijwilligerswerk doen.  Dit zal zij doen in een weeshuis met gehandicapte kinderen en een opvanghuis voor getraumatiseerde meisjes en vrouwen. Daarna zal ze samen met een correspondent een poging doen haar biologische moeder te vinden.

 


Op verzoek van mensen uit haar omgeving gaat ze haar ervaringen op een website bijhouden. Wil jij ook Sarah's belevenissen volgen? Volg dan haar weblog!

 

 

 

Sinds 2009 werkt Sarah voor de stichting India's Orphens, meer hierover lees je op de pagina Jouw Initiatief.

 

 

maandag 24 juni 2013 Chatroom geopend op Geadopteerdonline

Vandaag is een chatroom geplaatst op geadopteerdonline. Deze room bestaat naast de hulpchat (waarin je één op één met een mw kan chatten). De chatroom is een room waarin verschillende mensen tegelijk actief kunnen zijn. Zo kunnen bezoekers van de site met elkaar chatten. Een privé chat (één op een met één andere bezoeker van de site) is nog niet mogelijk. 

 

De chatroom kun je op de site rechtsboven in beeld vinden. Hier zie je ook meteen hoeveel personen al in de chatroom aanwezig zijn. Om te chatten moet je wel ingelogd zijn. Registreren en inloggen kan via de knop die ook rechtsboven in beeld staat.

 

In de toekomst zullen in deze chatroom ook groepsthemachats gehouden worden. Deze chats vinden plaats op een afgesproken tijdstip en zijn toegankelijk voor mensen die zich hiervoor aangemeld hebben. In elke groepsthemachat wordt een vooraf bepaald onderwerp besproken. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

zondag 23 juni 2013 Reportage 'Weesje van papier'

Ze hebben nog één of beide ouders en komen toch als wees op de adoptiemarkt terecht. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar sommige Nepalese weeshuizen maken het mogelijk. De Vlaming Jurgen Conings van de organisatie 'Action for Child Rights' kwam deze wantoestanden op het spoor.

Reportagemaker Filip Huygens volgde hem naar Nepal, op zoek naar bewijs van de handel in zogenaamde 'papieren wezen'. Arjun is zo'n papieren wees. Terwijl moeder in de gevangenis zit, belooft een kindertehuis voor haar zoontje te zorgen. Maar ondertussen wordt Arjun geadopteerd door een Amerikaans paar.

Jurgen zoekt uit hoe de tehuizen in Nepal erin slagen om van een kind met ouders een papieren wees te maken.Deze reportage wordt uitgezonden op zaterdag 29 juni om 20.10 uur door het reportagemagazine Vranckx op Canvas (Belgie 2) Voor meer informatie klik hier

woensdag 19 juni 2013 Vondeling in Roermond

Afgelopen dinsdag 18 juni heeft een voorbijganger in Roermond een vondeling aangetroffen. Het jongetje lag in een handdoek en is waarschijnlijk niet ouder dan twee weken. Na onderzoek blijkt hij helemaal gezond te zijn. Inmiddels is hij in een pleeggezin geplaatst.

De Raad voor de Kinderbescherming heeft een oproep op tv gedaan in de hoop dat de ouders of degene die het kind te vondeling heeft gelegd contact opneemt met de Raad zodat ze kunnen overleggen met de ouders of ze met hulp zelf voor hun kindje kunnen zorgen.

Mochten ouders hier niet toe in staat zijn dan zal dit kindje naar een pleeggezin gaan of ter adoptie worden afgestaan. Ouders kunnen hun wensen aangeven t.a.v. het toekomstige adoptiegezin. De Raad voor de Kinderbescherming probeert hier zoveel mogelijk rekening mee te houden bij het selecteren van de toekomstige adoptieouders.


Vanuit de Fiom is in Editie NL aangegeven dat het belangrijk is voor de identiteitsontwikkeing van het kind te weten wie zijn ouders zijn.

 

vrijdag 14 juni 2013 Boek over China van 13-jarige auteur naar Engels vertaald

Ruim een jaar na de release van ‘Terug naar waar ik geboren ben’ komt de Engelse versie hiervan op 8 juni 2013 op de markt. Het reisverhaal naar China wordt onder de titel ‘Back to my roots’ uitgegeven. De dertienjarige auteur, Yanina Verplanke, uit Gent (B) is zeer verheugd met deze vertaling.
‘Ik had nooit gedacht dat zoveel mensen in mijn reisverhaal naar China geïnteresseerd zouden zijn en zeker niet dat er een vertaling zou komen,’ aldus de jonge auteur. In het boek ‘Back to my roots’ vertelt Yanina openhartig over haar adoptie door Nederlandse ouders en haar onvergetelijke reis naar haar geboortestad, Fuling in China.


Na de publicatie van ‘Terug naar waar ik geboren ben’ kwam de jonge auteur met veel mensen in contact, waaronder bestsellerauteur Lulu Wang. Bovendien heeft de publicatie ervoor gezorgd dat Yanina lezingen geeft op zowel scholen als bij (adoptie) organisaties. Tevens zijn er digitale nieuwsbrieven en een website ontstaan, worden de avonturen van haar stripfiguur ‘Yi’ in een adoptieblad gepubliceerd en is zij een project gestart om de weeskinderen van haar tehuis te steunen.


‘Alle positieve reacties hebben er voor gezorgd dat de vertaling van ‘Terug naar waar ik geboren ben’ een feit is. Nog meer mensen kunnen over mijn ervaringen als geadopteerde lezen,’ zegt de schrijfster blij. De boeken schetsen een beeld van de leefwereld van een geadopteerde en worden benadrukt met persoonlijke foto’s van de auteur.


Na de Cultuurmarkt te Wondelgem op 30 juni 2013 zal Yanina op 2 juli aanstaande beide versies aan het hoofd van de Internationale Adoptiedienst in Brussel aanbieden. Voorafgaande van de overhandiging zal zij aan de medewerkers van de dienst een kleine presentatie geven.


‘Terug naar waar ik geboren ben’ en ‘Back to my roots’ zijn verkrijgbaar bij de uitgeverij ‘Jaylen Books’ en bij de jonge auteur zelf (www.verplankes.com of claudiav@skynet.be ).
 

vrijdag 14 juni 2013 'Vaders in de hoofdrol' bij Holland Doc

Komende week is het thema op Holland Doc 'Vaders in de hoofdrol'. De themaweek gaat over vaders en hun belang bij de opvoeding van kinderen. Met documentaires over losbandige vaders, afwezige vaders, traditionele vaders en vaders die niet de biologische ouder zijn van een kind.

De themaweek 'Vaders in de hoofdrol' loopt van 15 t/m 21 juni 2013.

Lees meer over de verschillende documentaires op de website van Holland Doc.

vrijdag 14 juni 2013 Studiedag over adoptiepubers

Stichting Adoptievoorzieningen organiseert op vrijdag 8 november 2013 het Adoptiepubercongres voor professionals werkzaam in jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg. Het is bedoeld voor iedereen die werkt met geadopteerden tussen de 10 en 18 jaar.

Met Maria van der Wal, auteur van "Het enige echte eerlijke puberopvoedboek" en Klinisch neuropsycholoog Else Dahmen zal de dag gestart worden. 's Middags kunt u meedoen aan twee rondes met workshops naar eigen keuze.

Locatie is het NBC in Nieuwegein. Deelname kost € 175,- (incl. lunch, consumpties en borrel)
U kunt zich alleen aanmelden via deze link van de website van stichting adoptievoorzieningen www.adoptie.nl

donderdag 6 juni 2013 Amerikaans onderzoek naar geadopteerden en criminaliteit

Volgens Dr. David Kirschner, schrijver van het boek 'Adoption: Uncharted Waters', is er een sterke, statistische link tussen adoptie en seriemoordenaars. Dr. Kirschner schrijft dat naar schatting door de FBI 16% van de 500 bekende historische seriemoordenaars geadopteerd was. De kans dat een geadopteerde zijn/haar adoptiefouder(s) doodt, is volgens Kirschner vijftien keer zo groot dan voor personen die bij hun biologische ouders opgroeien. 

 

Kirschner schrijft verder dat het van groot belang is om adoptie niet te stigmatiseren. Natuurlijk zal het overgrote deel van geadopteerden nooit een moord plegen. Hoewel volgens Kirschner het trauma van verlating inherent is aan elke adoptie, werkt het grootste deel van de geadopteerden zich door de problemen heen die dit trauma met zich mee zou kunnen brengen. Zij zullen op dezelfde, verantwoordelijke manier leven als alle anderen. 

 

Lees meer over Dr. Kirschners onderzoek in het artikel 'What Can an Adopted Serial Killer Tell Us About the Link Between Adoption and Serial Killers?' op de website van TruTV van 29 mei 2013.

donderdag 6 juni 2013 'Kan adoptie leiden tot kindermishandeling?'

Nadat in de VS verschillende verhalen over geadopteerde kinderen die mishandeld (soms zelfs met de dood ten gevolge) werden het nieuws haalden, is de vraag naar de grens tussen corrigerend optreden en mishandeling opnieuw aan de orde van de dag. In het artikel Can adoption lead to child abuse? het hartverscheurende verhaal over de uit Ethiopië geadopteerde Hana. Na haar dood bleek dat zij veelvuldig mishandeld is door haar adoptiefouders. 

 

Lees het artikel en bekijk het nieuwsfilmpje op de site van de Huffington Post.

donderdag 6 juni 2013 Beslissing afstand ter adoptie in beeld

De 25-jarige, Amerikaanse fotografiestudente Callie Mitchell heeft haar zwangerschap en de diepe dalen waar zij doorheen is gegaan voor zij de beslissing nam haar zoontje ter adoptie af te staan, vastgelegd in een fotodocumentaire. NBC nieuws spreekt met Callie en de adoptieouders van haar zoontje. 

 

Callie besluit haar zoontje af te staan. Zij kiest een koppel dat open staat voor een 'open adoptie'. Dit houdt in dat de biologische ouders contact kunnen blijven houden met hun afgestane kind. De juridische banden met de biologische familie zijn wel opgehouden te bestaan. Callie en 'haar' adoptieouders geven een geheel nieuwe invulling aan deze vorm van adoptie. 

 

Benieuwd? Lees dan het artikel en bekijk het interview van NBC op de website van NBC news. Of bekijk de slideshow met foto's die Callie gemaakt heeft.

donderdag 6 juni 2013 Ook president Ecuador tegen homoseksueel huwelijk en adoptie

In veel landen zijn het al dan niet toestaan van het homoseksueel huwelijk en het daarop volgende dilemma rondom de mogelijkheid van adoptie voor homoseksuele paren onderwerp van discussie. Ook de socialistische president van Ecuador heeft zich nu over deze onderwerpen uitgesproken. Hij meent dat een gezin hoort te bestaan uit ouders van verschillend geslacht. Twee personen van gelijk geslacht die samen een kind opvoeden, vindt hij tegennatuurlijk.

 

In Ecuador is een homoseksueel huwelijk (nog) niet mogelijk. Wel is voorzien in een andere mogelijkheid voor paren van gelijk geslacht om samen door het leven te gaan. De president heeft aangegeven wel een referendum te willen houden, om de mening van de bevolking van Ecuador over deze onderwerpen te vernemen. De Stichting voor Gelijkheid voor homoseksuelen (GLTBI Equality Foundation) is tegen een dergelijk referendum. De directeur van de stichting geeft aan dat al duidelijk is dat dit referendum niet in het voordeel van homoseksuelen zal uitvallen.

 

Lees het artikel 'Socialist president of Ecuador rejects homosexual ‘marriage’ and adoption as contrary to nature' van 3 juni 2013 op de website van LifeSiteNews.

woensdag 5 juni 2013 Babyluikje in Zuid-Korea

Lee Jong - Rak, een Zuid-Koreaanse pastoor, is de bedenker van de anonieme baby box. Dit is de eerste en enige in Zuid-Korea. Het is bedoeld voor baby's die zijn verlaten door hun moeders. Lee Jong - Rak probeert hiermee abortussen te voorkomen, omdat hij hier vanuit zijn geloof fel tegenstander van is.

 

Brian Ivie heeft een documentaire hierover gemaakt, nadat hij een artikel hierover in de LA  Times had gelezen. In Nederland is Barbara Muller van het babyhuis een eigen initiatief begonnen om in Dordrecht een babyluikje te openen.

 

Wat vind jij hiervan? Geef je mening over het babyluikje en reageer in het forum.

 

Wil je meer lezen over het babyluikje in Zuid-Korea? Kijk dan hier voor het hele bericht.
 

dinsdag 4 juni 2013 Zoekactie starten nu nog gemakkelijker

Al decennia lang kun je via Fiom/ISS op zoek naar biologische familie in binnen- en buitenland. Tot voor kort moest je voor het starten van een zoekactie langskomen op één van de regionale Fiombureaus. Nu dit niet meer mogelijk is, heeft Fiom/ISS haar procedure voor het starten van een zoekactie aangepast.

 

Vanaf nu start je jouw zoekactie online. Op www.zoekennaarfamilie.nl kun je lezen over wat Fiom/ISS voor jou kan betekenen, wat de mogelijkheden en de kosten zijn en waarom aangeraden wordt niet zelf (bijvoorbeeld via social media), maar met behulp van een organisatie op zoek te gaan.

 

Op Zoekennaarfamilie.nl kun je een (uitgebreid) digitaal aanmeldformullier invullen. Halverwege stoppen en later weer verder gaan? Ook dat kan! Uiteindelijk voeg je een scan van je paspoort toe en scans van alle informatie die je over de door jou gezochte persoon hebt. Heb je geen scanner? Je kunt ook kopieën van de documenten per post nasturen.

 

Fiom/ISS gaat voor jou op zoek en via een maatschappelijk werker wordt je op de hoogte gehouden van de vorderingen. Een face-to-face gesprek met een maatschappelijk werker blijft overigens mogelijk.

maandag 3 juni 2013 Colombia schort aanvragen buitenlandse adopties tijdelijk op

De Colombiaanse kinderbescherming en adoptie autoriteit (ICBF) schort het aannemen van aanvragen voor buitenlandse adopties tijdelijk op. Binnenlandse aanvragen krijgen op dit moment voorrang. Dit is in overeenstemming met het Haags Adoptieverdrag waarin de voorkeur wordt gegeven aan adoptie binnen het land van herkomst.

Het besluit om de aanname van aanvragen uit het buitenland tijdelijk op te schorten werd genomen tijdens een bijeenkomst in Medellin, waar centrale autoriteiten op gebied van adoptie uit verschillende landen (waaronder Nederland) aanwezig waren. Op dit moment staan 377 Colombiaanse families en 3506 buitenlandse families op de wachtlijst voor een gezond kind tot 7 jaar uit Colombia. Verzoeken voor kinderen met een handicap of kinderen van Afrikaanse of inheemse afkomst worden nog wel aangenomen.

Lees meer in het artikel ‘Colombia foreign families’ applications to adopt suspended’ op de website van Argentina Independent van 31 mei 2013.

 

 

 

maandag 3 juni 2013 Tweeling onbekend bij 'De Wandeling'

Zaterdag 1 juni was bij het KRO programma ‘De Wandeling’ de tweeling Erik en Peter te gast. Na hun geboorte werd hun moeder gedwongen hen ter adoptie af te staan.
Ze deed dit onder voorwaarde dat de tweeling bij elkaar zou blijven. De rechter besloot echter anders.
      
Erik en Peter wisten niet van elkaars bestaan. Pas als ze 17 jaar zijn komt het geheim bij toeval uit en ontmoeten zij elkaar voor het eerst. Presentator Sander de Kramer gaat met de broers voor het eerst mee terug naar het kindertehuis waar ze voor het laatst samen waren.
 

De uitzending is terug te vinden op Uitzending gemist.
 

maandag 3 juni 2013 Betere nazorg voor adoptieouders gewenst

Staatssecretaris Martin van Rijn wenst betere nazorg voor adoptieouders. Steeds meer ouders adopteren een kind dat bijzondere zorg nodig heeft. De nazorg die aan adoptieouders geboden wordt, is gericht op het op tijd signaleren van problemen binnen deze adoptiegezinnen en ontwikkelingsachterstanden bij deze groep adoptiekinderen.

Lees hier meer over in het artikel 'Betere nazorg voor ouders adoptiekind' op de website van Zorg+Welzijn van 3 juni 2013.

 

Stichting Adoptievoorzieningen, de stichting die nazorg aan adoptieouders en jonge adoptiekinderen biedt, heeft op haar website een reactie geplaatst op de uiting van staatssecretaris van Rijn. Deze lees je hier.

 

woensdag 29 mei 2013 Zuid-Korea tekent Haags Adoptieverdrag

Dit verdrag heeft als belangrijkste uitgangspunt dat voor kinderen, die niet bij hun ouders kunnen wonen/opgroeien, eerst wordt onderzocht of zij bij een ander familielid ondergebracht kunnen worden. Vervolgens wordt gekeken of nationale adoptie een optie is en pas als laatste optie wordt voor interlandelijke adoptie gekozen.


Andere positieve gevolgen van de ondertekening zijn dat financieel gewin uit adoptiepraktijken aan banden wordt gelegd en dat afstandsouders beter worden ingelicht over wat adoptie inhoud en wat de gevolgen van adoptie zijn.

Ondertekening van het Verdrag betekend dat Zuid-Korea haar interne adoptieprakijk zal moeten aanpassen. Net als in veel andere landen is de Zuid-Koreaanse adoptiepraktijk niet vrij van corruptie en valsheid in geschrite. Het land zal zelf haar interne structuren moeten aanpassen. Het is echter mogelijk dat Zuid-Korea dit nalaat, waardoor het voor buitenstaanders lijkt dat zij adopteren met de belangen van het kind als leidraad, terwijl de regels van het Verdrag nationaal niet nageleefd worden.

Lees meer in het artikel op de website van Korea Times van 27 mei 2013

 

dinsdag 28 mei 2013 SiG Beachvolleybaltoernooi 2013

Het 6e SiG-beachvolleybaltoernooi

 

Stichting Interlandelijk Geadopteerden (SiG) zal komende 6 juli van 13:00 tot 20:30 uur a.s. weer het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi organiseren voor volwasssen (interlandelijk) geadopteerden.

 

Om integratie van geadopteerden uit verschillende landen van herkomst te bevorderen zullen de teams wederom gemengd zijn. Het gaat vooral om een gezellig samenzijn en er een sportieve dag van te maken.  Het evenement leent zich bij uitstek om op een laagdrempelige manier andere geadopteerden te ontmoeten. De dag wordt afgesloten met een barbecue.

 

Locatie: Beach Club Oase, Noorderstrand 59, Scheveningen.

Kosten: 22,00 euro p.p. incl. buffet en drie drankjes.

 

Aanmelden tot 1 juli a.s. en meer informatie via: www.geadopteerd.info.

dinsdag 21 mei 2013 Film over adoptie uit Zuid-Korea: Resilience

De film Resilience is al uit 2011, maar we willen het toch nog een keertje onder de aandacht brengen.


Cheongju, Zuid-Korea 1977. Een jonge moeder laat haar zoon even bij haar familie achter, terwijl ze zelf op zoek gaat naar werk. Als ze terug komt, is haar baby weg. Opgegeven voor adoptie.


Zuid-Dakota, USA 2005. Een alleenstaande vader is op zoek naar medische gegevens voor zijn jonge dochter. Zijn zoektocht leidt hem naar zijn geboorteplaats in Zuid-Korea. Op de Koreaanse Nationale TV ontmoet hij zijn moeder die hij 30 jaar daarvoor is verloren.

 

Deze documentaire heeft meerdere awards gewonnen en belicht een kant van adoptie die niet vaak getoond wordt: wat gebeurt er na de ontmoeting? Zonder met elkaar te kunnen communiceren en met alle bijkomende culturele verwarringen.

 

Deze film volgt het perspectief van zowel moeder als zoon en hoe ze proberen opnieuw familie te worden.

 

Link naar de website over de film: http://resiliencefilm.com/wordpress/

dinsdag 21 mei 2013 Adoptie door homoparen nu ook mogelijk in Portugal

Hoewel het voor homoparen in Portugal al sinds 2010 mogelijk was om met elkaar te trouwen, is in het Portugese Parlement pas op17 mei 2013 gestemd voor het al dan niet openstellen van adoptie voor homoparen. Het wetsvoorstel om adoptie open te stellen werd aangenomen met 99 stemmen voor, 94 stemmen tegen en 9 personen die zich van stemming onthielden. 

 

Op dit moment is het homohuwelijk in twaalf landen mogelijk (Nederland, België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Argentinië, Brazilië en sinds vorige week ook Frankrijk. Ook in delen van de Verenigde Staten is een homohuwelijk mogelijk). Niet in al deze landen is het voor homoparen ook mogelijk om een kind te adopteren. Deze mogelijkheid bestaat in Guam, Andorra, België, IJsland, Nederland, Noorwegen, Zweden, Zuid-Afrika, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk (sinds vorige week) en nu dus ook in Portugal. Ook in delen van Australië, Canada en de Verenigde Staten is adoptie door homoparen mogelijk. 

 

Lees meer in het artikel 'LGBT: Portuguese parliament approves right to adoption – Portugal' op de website van Portuguese American Journal.

dinsdag 21 mei 2013 Afspraken adoptie Rusland-Frankrijk onder de loep na toestaan homohuwelijk in Frankrijk

De Russische Ombudsman voor kinderen heeft de overheid in zijn land opgeroepen om de afspraken op adoptiegebied dat het land met Frankrijk heeft nader te onderzoeken. Sinds vorige week is het huwelijk in Frankrijk opengesteld voor homoparen. Gevolg hiervan is dat het voor homoparen ook mogelijk is een kind te adopteren. Vorige maand heeft de Russische president Putin verklaard dat de adoptie afspraken met landen waar het homohuwelijk mogelijk is aangepast kunnen worden. Het homohuwelijk zou in strijd zijn met de Russische waarden. 

 

De Ombudsman geeft aan dat in Rusland en Frankrijk nu een verschillende juridische praktijk bestaat. Er zouden nieuwe afspraken gemaakt moeten worden om dit probleem op te lossen.

 

Lees meer in het artikel 'Adoption laws to be reviewed with Gay marriage legalisation' op de website van OneIndiaNews.

dinsdag 21 mei 2013 India's Orphans

Bevlogen vertelt Sarah over haar werk voor India's Orphans, een stichting die zich inzet voor weeskinderen en verwaarloosde kinderen in India. Deze  stichting heeft er bewust voor gekozen om kleinschalig te werken en niet een weeshuis op te zetten. Er wordt een groot belang gehecht aan de zelfredzaamheid van mensen.

 

Meer lezen? Kijk dan bij Jouw Initiatief.

 

Heb jij ook een eigen initiatief dat te maken heeft met adoptie? Laat het ons dan weten via beheer@geadopteerdonline.nl

dinsdag 21 mei 2013 Homo-huwelijk in Franse wet

De Franse president François Hollande heeft vorige week zijn handtekening gezet onder de nieuwe wet die trouwen  voor homoparen in Frankrijk mogelijk maakt. Frankrijk is het negende land binnen de Europese Unie waar het homohuwelijk mogelijk is - andere landen zijn Nederland, België, Spanje, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland en Denemarken.

Door het huwelijk open te stellen voor homoparen, is ook adoptie door homoparen voortaan mogelijk in Frankrijk. De Franse Constitutionele Raad vond het hierbij wel van belang om aan te geven dat het mogelijk maken van adoptie voor homoparen niet betekent dat er een 'recht op een kind' ontstaat. Zoals bij alle adopties, is het uitgangspunt het belang van het individuele kind. 

 

Zie het artikel 'François Hollande signes same-sex marriage into law' op de website van France24.

vrijdag 17 mei 2013 Tweedaagse workshop voor geadopteerden in Amsterdam

Nikaya is geadopteerd en na haar zoektocht en ervaringen zou ze graag andere geadopteerden helpen. Hiervoor heeft ze een workshop ontwikkelt met oefeningen, materiaal, inzichten, meditaties etc. Ze wil anderen graag helpen ervaringen, gedachtes een plek te geven en eventuele verwarring, identiteitscrisis of negatieve zelfbeelden los te laten. 

 

Via ons forum heeft Nikaya enige tijd geleden gevraagd of er onder geadopteerden behoefte is aan de workshop die zij aan wil bieden. De positieve reacties hierop hebben haar gesterkt in haar wens de workshop op te zetten. Nu is het zover!

 

Op 15 en 16 juni 2013 aan de Churchilllaan in Amsterdam.

 

VRIJ ZIJN!
HET VERLEDEN EEN PLEKJE GEVEN!
WIE BEN JE ACHTER JE VERHAAL?!!

 

- De lessen en inzichten gaan zien.
- Emoties en vergeven.
- Wie ben je zonder/ achter je verhaal?
- Kapitein woorden van je eigen schip!
- Opnieuw gaan creëren!

 

Het worden 2 mooie dagen waarin we kennis gaan maken met elkaar en veel mooie dingen gaan leren!

 

 

 

Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Nikaya van Kruijsdijk via nikaya11@hotmail.com. Na aanmelding ontvang je de volledige locatie gegevens.

vrijdag 17 mei 2013 Start gespreksgroep Alkmaar 20 mei

De gespreksgroep start bij voldoende aanmeldingen op 20 mei en bestaat uit 8 bijeenkomsten. De groep vindt1 x per maand plaats op de maandagavond, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met Praktijk Borkent en Mulder op.

 

Je kunt je aanmelden of vragen stellen per mail: info@praktijkborkentmulder.nl.

Myra Borkent: 06-23840952
Helen Mulder: 06-50496111
www.praktijkborkentmulder.nl

 

Voor meer informatie over deze gespreksgroep: 

Artikel 'Start gespreksgroep geadopteerden' op de website van Dichtbij.nl.

 

dinsdag 14 mei 2013 Filmvertoning Approved for Adoption

Arierang (Vereniging voor Koreaans geadopteerden) organiseert de filmvertoning Approved for Adoption op 8 juni 2013 in Den Haag.

 

Deze film vertelt het verhaal van een man die op 5-jarige leeftijd door een politieagent op straat werd gevonden in Seoul. Wat later was hij een van de ruim 200.000 Zuid-Koreaanse kinderen die een beter thuis kregen in een ander land. In België, in zijn geval.

 

Programma:

 

Datum: 8 juni 2013 

Inloop: 13:30 uur

Film: 14:00 tot 15:15 uur
Na afloop film: Q&A en nabespreking

 

Locatie filmvertoning: Filmhuis Den Haag
- Spui 191 te Den Haag


 

Toegangsprijs

Arierang leden: 7,5 euro
Niet leden: 12,50 euro


Gratis voor kinderen tot 12 jaar, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

Opgeven voor deelname uiterlijk vóór 31 mei via cie.adoptiezaken@arierang.nl

 

Kijk voor meer informatie op http://www.arierang.nl/

maandag 13 mei 2013 Rootsreis India

12 oktober 2013 - 27 oktober 2013

 

Namasté Reizen organiseert samen met Anneke Prenger een rootsreis naar India.


De rootsreis zal naar Dehli gaan en mogelijk ook naar Calcutta (afhankelijk van de aanmeldingen).  In de eerste week zullen tehuizen en ziekenhuizen worden bezocht. In de tweede week wordt een bezoek gebracht aan verschillende hoogtepunten van India.

 

Anneke Prenger heeft jarenlang de rootsreizen van Wereldkinderen in India begeleid. Begin 2013 zijn de rootsreizen India van Wereldkindern overgedragen aan  Namasté reizen. Anneke zal via deze organisatie deze reizen blijven begeleiden.

 

Datum:
12 tot 27 oktober 2013.
(vertrek bij voldoende deelname)

 

De eerstvolgende Mumbai-reis staat gepland voor de periode van 15 februari tot 2 maart 2014.

 

Meer informatie:
U kunt contact opnemen met Anneke Prenger per e-mail: Anneke_prenger@hotmail.com of telefonisch (0521-360053). Zie www.namaste-reizen.nl voor informatie over Namasté reizen.

maandag 13 mei 2013 Nieuwe weblog Marcia

Vandaag is een nieuwe weblog van Marcia op Geadopteerdonline.nl geplaatst. Hierin schrijft Marcia over haar jeugd en hoe het ontdekken van haar eigen culturele achtergrond hier een rol in heeft gespeeld.

 

De weblog van Marcia lees je hier.

maandag 29 april 2013 Cijfers bekend over interlandelijke adoptie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, heeft de uitgave ‘Adoptietrends en analyse statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2008-2012' naar de Tweede Kamer gestuurd. Lees in de link de belangrijkste conclusies.

maandag 29 april 2013 29 april: film "Mercy, Mercy" op Nederland 2

Twee Ethiopische kinderen worden afgestaan door ouders die verwachten te sterven dor aids. De kinderen gaan naar Deense ouders. Met nieuwe medicijnen blijven de ouders echter leven. Ze willen contact met hun kinderen, maar dat krijgen ze niet.

 

In Denemarken loopt het inmiddels zo uit de hand dat dochter Masho uit huis wordt geplaatst.

 

Er is jarenlang bij beide paren gefilmd zodat je een goed beeld krijgt van twee kanten van de adoptie.

 

"Mercy, Mercy" 29 april 2013 om 20.50 op Nederland 2.

donderdag 25 april 2013 Informatie over (verlies van) nationaliteit na adoptie

Een vraag die verschillende geadopteerden die in het buitenland geboren zijn bezig houdt, is: Heb ik nog steeds de nationaliteit van mijn geboorteland? 

 

Het antwoord op deze vraag is niet altijd hetzelfde. Het verliezen of behouden van de nationaliteit is geregeld in de nationalie wetgeving van het land van herkomst. Nationale wetgeving is in elk land anders en het antwoord op de vraag kan zelfs voor verschillende geadopteerden uit eenzelfde land anders zijn. In Colombia verloor je bijvoorbeeld je Colombiaanse nationaliteit als je voor 1991 geadopteerd werd. Ben je pas daarna geadopteerd, dan bezit je nu twee nationaliteiten. 

 

Het behouden van de nationaliteit van het land van herkomst kan grote gevolgen hebben. Zo dien je naar bepaalde herkomstlanden te reizen op het paspoort van dat land van herkomst als je nog over de nationaliteit van dat land beschikt (denk aan geadopteerden uit Colombia van na 1991). Ook is het mogelijk dat voor mannelijke geadopteerden aan de nationaliteit van het land van herkomst de dienstplicht hangt. Dit is bijvoorbeeld zo in Brazilië. Voor je naar je land van herkomst afreist, zul je moeten nagaan of dit voor jou ook geldt. In dat geval zul je vrijstelling van de militaire dienstplicht moeten vragen.

 

Voor informatie over nationaliteit per land van herkomst en de gevolgen ervan, kun je contact opnemen met het Consulaat van jouw herkomstland.

 

Wij proberen de informatie zoveel mogelijk ook op www.geadopteerdonline.nl te zetten (in de landeninformatie over het betreffende land). Als je informatie hebt over dit onderwerp, krijgen we die graag van je. We zullen het op de site plaatsen, zodat niet elke geadopteerde 'opnieuw het wiel uit hoeft te vinden'. 

dinsdag 23 april 2013 Nieuwe weblog Iris

Vandaag is een nieuwe weblog van Iris op Geadopteerdonline.nl geplaatst. Hierin beschrijft Iris hoe zij de overgang van haar geboorteland India naar haar nieuwe thuis in Nederland heeft ervaren.

De weblog van Iris lees je hier.

dinsdag 23 april 2013 Fiom/ISS-diensten met betrekking tot rootsreizen

Onlangs heeft Fiom/ISS de zoekmogelijkheden en lopende zoekacties van vergunninghouder Wereldkinderen overgenomen. Wereldkinderen heeft haar adoptiedossiers in eigen beheer gehouden. Informatie over inzage hiervan vind je op de pagina Organisaties-Vergunninghouders op Geadopteerdonline.nl.

International Social Service organiseert geen rootsreizen. Wel kan zij je mogelijk in contact brengen met haar correspondent in jouw land van herkomst. Met deze correspondent kun je zelf jouw wensen bespreken en afspraken maken. Voor contactgegevens van de correspondent, kun je mailen naar ISS (iss@fiom.nl). Geef in je e-mail een korte achtergrondschets (wie gaat de reis maken, wat is het doel van de reis) en geef aan welk land het betreft.

Fiom biedt begeleiding in aanloop en na afloop van een rootsreis. Deze begeleiding is algemeen, dus niet landspecifiek. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. de verwachtingen voorafgaand aan de reis, het contact met de familie tijdens de reis en het (al dan niet) voortzetten van het contact na de reis. Voor dergelijke begeleiding kun je een afspraak maken met een maatschappelijk werker van Fiom door contact op te nemen via 088-1264900 of info@fiom.nl. Aan deze begeleiding zijn mogelijk kosten verbonden.

vrijdag 19 april 2013 Holland Doc24: De maakbaarheid van de moderne familie

Volgende week zendt Holland Doc op Nederland 2 het drieluik Is familie maakbaar? uit. Documentaire themakanaal Holland Doc 24 wijdt op haar beurt vanaf aanstaande zaterdag 20 april een themaweek aan dit onderwerp met meer documentaires over families die niet op traditionele wijze tot stand zijn gekomen. Zo kun je bijvoorbeeld eicellen laten invriezen, online een baby bestellen of zelfs een familielid huren!

 

De maakbaarheid van de moderne familie - Holland Doc24 - Van zaterdag 20 april tot en met vrijdag 26 april 2013

 

Zie voor meer informatie de website van Holland Doc

vrijdag 19 april 2013 Hof: illegale adoptie baby Jayden

Het Hof in Leeuwarden heeft het paar dat in 2008 een baby ophaalde in België opnieuw veroordeeld voor illegale adoptie. Het paar haalde het kind op bij de biologische ouders en schreef het in Nederland bij de burgerlijke stand in als zijnde hun eigen kind. Hiermee werd de afkomst van het kind vervalsd. 

 

Net als de rechtbank eerder had gedaan, legde het Gerechtshof in Leeuwarden het paar een taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden en een voorwaardelijke geldboete van 1000 euro op. 

 

Lees het artikel op de website van de Telegraaf van 16 april 2013. 

dinsdag 16 april 2013 Teeven beantwoordt Kamervragen over adoptie uit Ethiopië

Staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie, Fred Teeven, heeft op 10 april 2013 de Kamervragen met betrekking tot adoptie uit Ethiopië beantwoord. Verschillende kamerleden hebben naar aanleiding van een uitzending van Brandpunt, waarin aan het licht kwam dat Ethiopische ouders geen toestemming hadden gegeven voor adoptie van hun kind naar Nederland, Kamervragen neergelegd. 

Teeven geeft in zijn beantwoording aan dat de procedures en werkwijze rond interlandelijke adoptie sinds 2009 beter gewaarborgt worden. In dat jaar kwamen misstanden aan het licht en zijn maatregelen genomen. Hij verwijst voor deze maatregelen naar zijn brief aan de Kamer van 16 februari 2010. 

Volgens Teeven heeft Wereldkinderen bij de adopties gehandeld naar de regels van de wet, maar is achteraf gebleken dat een aantal verbeteringen doorgevoerd moest worden om de procedures zorgvuldiger te maken. Aangezien Wereldkinderen al enige jaren niet meer bemiddelt bij adopties uit Ethiopië, is de vraag van Kamerlid Recourt (PvdA) om adopties uit Ethiopië via deze vergunninghouder stil te leggen, niet  aan de orde. 

Stichting Afrika bemiddelt nog wel bij adopties uit Ethiopië. Uit dit land zijn in 2012 zestien kinderen naar Nederland gekomen. Stichting Afrika hanteert bij haar werkzaamheden de extra maatregelen die in 2009 zijn ingezet. 

Beantwoording van de Kamervragen vind je hier.

maandag 15 april 2013 Nieuwsbrief Fiom over zoeken

De laatste nieuwsbrief van Fiom gaat over zoeken naar familie en het recht op afstammingsgegevens.

 

Lees hem hier!

maandag 15 april 2013 Belangrijke zaak voor Supreme Court VS

Deze week buigt the Supreme Court zich over een zaak die van groot belang is voor de Amerikaanse adoptiewereld. De Indian Child Welfare Act, een wet die in 1978 is aangenomen en die ouders van Indiaanse kinderen die destijds veelvuldig 'geroofd' werden, het recht geeft hun kinderen terug te eisen, wordt tegen het licht gehouden.

Adoptieouders hebben hun driejarig dochtertje terug moeten geven aan een Indiaanse vader, die aangaf dat hij nooit toestemming voor de adoptie heeft gegeven. Het meisje verbleef al enige jaren bij adoptieouders en biologische ouders hadden geen relatie. Moeder heeft het kind buiten medeweten  van vader afgestaan. Adoptieouders claimen dat dochter inmiddels aan hen gehecht is en geaard is in hun gezin.

 

In Australië overkwam Aboriginal gezinnen in de jaren 60 hetzelfde. Overheidsinstanties kwamen lichtgekleurde kinderen uit hun gezin halen om hen in blanke gezinnen op te laten voeden. In de film 'The Sapphires' (draait vanaf 13 juni in de Nederlandse bioscopen) zie je hoe hoe dit gebeurde. 

 

Lees over de rechtzitting in de VS het artikel op de website van ABCNews van 14 april 2013.

vrijdag 12 april 2013 Deense adoptieorganisaties dwongen moeders tot liegen

Ethiopische vrouwen verklaren dat Deense adoptieorganisaties hen vroegen voor de rechtbank te liegen, zodat adoptie van hun kind naar Denemarken mogelijk werd. 

 

Lees het artikel op de website van Againstchildtrafficking van 9 april 2013.

vrijdag 5 april 2013 Marokkanen in buitenland mogen niet uit land van herkomst adopteren

De Marokkaanse wet maakt het voor personen die in het buitenland wonen onmogelijk om een kind uit Marokko te adopteren. Volgens de adoptiewet moet een adoptieouder namelijk hoofdverblijf hebben in Marokko. Dit geldt ook voor Marokkanen die zich in het buitenland gevestigd hebben. 

Een groep Marokkaanse aspirant adoptieouders vecht deze wet nu aan. Ook beklagen zij zich bij de Marokkanse koning. Verschillende Marokkaanse instanties die buiten Marokko gevestigd zijn, hebben inmiddels laten weten dat zij vinden dat Marokkanen in het buitenland gelijke rechten moeten hebben als zij die nog in Marokko wonen. 

 

Lees het artikel op de website Marokko.nl van 3 april 2013.

dinsdag 2 april 2013 Madonna met adoptiekinderen terug naar Malawi

Madonna is deze week met haar twee uit Malawi geadopteerde kinderen, David Banda (geadopteerd in 2006) en Mercy James (8 jaar oud, geadopteerd in 2009) naar Malawi gegaan. De laatste keer dat de zangeres in Malawi was, was in 2009. David was destijds mee naar zijn geboorteland. Voor Mercy is dit de eerste bezoek aan het land sinds ze geadopteerd is.

 

Lees hier meer over op de website van Shownieuws van 2 april 2013. 

vrijdag 29 maart 2013 Poetin wil verbod homoadoptie

De Russische president Poetin wil dat het verboden wordt voor homoseksuele paren uit het buitenland om kinderen uit Rusland te adopteren. Hiervoor is een wijziging van de Russische adoptiewet nodig. Een wetsvoorstel moet nog geschreven worden.

Lees meer in het artikel op de website van COC van 28 maart 2013.

vrijdag 29 maart 2013 Adoptie broertje Max niet herroepen

De Russische rechtbank heeft het verzoek tot herroeping van de adoptie van het uit Rusland afkomstige jongetje Kirill (Christopher) afgewezen. Kirill is het biologische broertje van het in januari overleden adoptiekind Max (3) jaar. Beide jongens zijn geadopteerd door een Amerikaans echtbaar. Eerder is bewezen dat de dood van Max niet aan de adoptieouders kan worden verweten.

Lees meer in het artikel op de website van Russia beyond the headlines van 28 maart 2013.

dinsdag 26 maart 2013 "Mijn ouders zijn mijn ouders niet"

In de bundel "Mijn ouders zijn mijn ouders niet" van Robin Broos en Xavier Vankeirsbulck vertellen 18 volwassenen over hun adoptie. Mensen die ooit - om welke reden dan ook - in een andere dan hun biologische omgeving zijn opgegroeid.

 

Robin Broos tekent op, Xavier Vankeirsbulck portretteert.

 

Het E-book "Mijn ouders zijn mijn ouders niet" is gratis te lezen via ISSUU.

maandag 25 maart 2013 Slowakije legt adopties naar Italië stil

Op 19 februari j.l. besloot Slowakije adopties naar Italië 'on hold' te zetten. Reden hiervoor was het feit dat Italië met betrekking tot 72 adopties nagelaten heeft de overeengekomen post-adoptie rapporten naar Slowakije te zenden. In de afgelopen tien jaar zijn 269 Slowaakse kinderen door Italiaanse ouders geadopteerd. Italië belooft nu dat alle 72 rapporten voor 15 april naar Slowakije gezonden zullen worden. 

 

Lees het artikel van 25 maart 2013 op de website Against Child Trafficking.

maandag 25 maart 2013 Australië betuigt spijt aan afstandsmoeders

Tussen 1950 en 1982 dwong de Australische overheid naar schatting 150.000 ongehuwde vrouwen hun pasgeboren baby af te staan. De overheid meende dat deze kinderen een betere opvoeding zouden krijgen van een getrouwd paar. De huidige Australische premier noemt de adopties 'oneerlijk, niet ethisch en in veel gevallen illegaal'. De overheid helpt deze vrouwen met de zoektocht naar hun kind en biedt hen specialistische hulp bij het verwerken van het leed dat hen aangedaan is.

 

Lees het artikel op de website van de NOS van 21 maart 2013. 

maandag 25 maart 2013 Aantal adopties uit buitenland blijft afnemen

Om verschillende redenen neemt het aantal interlandelijke adopties al jaren af. In 2012 is een dieptepunt bereikt, in dat jaar kwamen niet meer dan 488 buitenlandse kinderen naar Nederland om in een adoptiegezin opgenomen te worden.

Mogelijke redenen voor de afname van het aantal adopties lees je in het artikel op de website van Volkskrant van 23 maart 2013. 

vrijdag 15 maart 2013 Rechten moeder en kind gewaarborgd in Duitsland

Het Duitse kabinet is deze week akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat het voor vrouwen mogelijk maakt anoniem (onder een andere naam) te bevallen, maar wier gegevens na 16 jaar toegankelijk zijn voor het kind.

Dit wetsvoorstel doet recht aan zwangere vrouwen die door schaamte of angst hun kind niet zonder geheimhouding ter wereld kunnen brengen. Daarnaast behartigt het de belangen van het kind, voor wie kennis over afstammingsgegevens cruciaal kan zijn bij het ontwikkelen van de eigen identiteit. 

In Duitsland was anoniem afstand doen van een kind mogelijk via de vele vondelingenluikjes. Uit onderzoek is gebleken dat veel van de in vondelingenluikjes achtergelaten kinderen nu niet meer te vinden zijn. De regering heeft het voornemen alle vondelingenluikjes in het land te sluiten. Het 'anoniem' (onder geheimhouding) kunnen bevallen biedt zwangere vrouwen een andere mogelijkheid en doet meer recht aan de belangen van het kind.

Het wetsvoorstel wordt volgend jaar voorgelegd aan de Duitse Bondsdag. Onder geheimhouding bevallen is in Nederland reeds mogelijk. 

 

Lees het artikel van 13 maart 2013 op de website van de Volkskrant

vrijdag 15 maart 2013 Onderzoek naar adoptieproces in Groot-Brittannië

Uit onderzoek in Groot-Brittannië is gebleken dat de nationale adoptieprocedure in Worcestershire County te lang duurt. Onderzoekers hebben 13 aanbevelingen neergelegd bij de regering. De kinderbescherming heeft aangegeven dat de duur van de procedure inderdaad soms lang is, maar dat dit nu eenmaal nodig is om het juiste gezin voor een kind te vinden. Daarnaast geeft zij aan blij te zijn met de aanbevelingen, waarvan overigens een aantal recent al doorgevoerd was.

 

Lees het artikel van 15 maart 213 op de website van de Redditch Standard.

donderdag 14 maart 2013 Presentatie documentaire 'De rugzak van adoptie'

Twee studenten culturele maatschappelijke vorming hebben een documentaire over de verschillende fases van adoptie gemaakt. In 2012 zijn zij voor opnames naar Bogota, Colombia gegaan.

In de documentaire word je in sneltreinvaart meegenomen door de verschillende fases van de adoptie, vanaf de zwangerschap van de eerste moeder tot aan de adolescentie fase van de geadopteerde. Met welke visie werkt het kindertehuis, met welke gedachte staat een moeder haar kind af en hoe ervaart de geadopteerde de adoptie?

 

Presentatie datum: 24 mei 2013


Programma:
19.30 - 20.00 Ontvangst met koffie en thee
20.00 - 20.10 Welkomstwoord
20.10 - 20.30 René Hoksbergen aan het woord
20.30 - 20.50 Presentatie documentaire
20.50 - 21.15 Gelegenheid voor stellen van vragen en discussie
21.15 Afsluiting

 

 

 

De presentatie van deze film is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met adoptie: geadopteerden, (aspirant) adoptie-ouders en voor allen die zich interesseren voor adoptie. De kosten zijn € 2,50 per persoon.

Locatie: Universiteit Utrecht, Leuvenlaan 19, 3584 CE Utrecht. De zaal wordt later bekend gemaakt.

 

Aanmelden: Vóór 1 mei 2013 via: rugzak.adoptie@hotmail.nl

 

De makers van de documentaire zijn ook te volgen via facebook.

dinsdag 12 maart 2013 Vriendin zoekt geadopteerde vrouw voor artikel

Tijdschrift Vriendin zoekt een vrouw, ongeveer tussen 30 en 50 jaar, die haar biologische moeder heeft gevonden.
In het artikel wil Vriendin deze vrouw graag laten vertellen hoe het voelde om jaren niet te weten wie haar echte moeder was, waarom zij besloot een zoektocht te starten naar haar moeder, hoe het was om haar te vinden en hoe de eerste ontmoeting was.

 

Vriendin wil graag iemand interviewen die zo'n 2/3 jaar geleden haar moeder heeft gevonden.

Wil je nadere informatie of wil je hier aan meewerken, mail dan naar pr@fiom.nl.

donderdag 7 maart 2013 Aandacht voor rootszoeken in de TV show

Geadopteerde Lizz Woudstra is geïnterviewd over haar rootszoektocht door Ivo Niehe. Ook Jaap Jongbloed was hierbij aanwezig. Aanstaande zondag (10 maart) wordt in de uitzending van de TV show (21.20 uur op Ned 1) aandacht besteed aan (roots) zoektochten. 

Lees meer over Lizz' zoektocht op haar pagina. Lizz zingt ook, beluister haar nummer op onze website

maandag 4 maart 2013 Dood adoptiekind: einde adopties Rusland naar VS?

In januari overleed de uit Rusland geadopteerde Max (3) in de VS aan interne bloedingen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze bloedingen het gevolg waren van verwondingen die de jongen zichzelf toegebracht had. Toch meent Rusland dat de dood van dit jongetje het belang van een nieuw aan te nemen wet onderschrijft. In december hebben het Russische Parlement en de federatieraad de wet om adopties van Russische kinderen naar de VS te verbieden al aangenomen. President Poetin gaf aan van plan te zijn deze te ondertekenen. 

 

Zelfs nu uit onderzoek is gebleken dat de dood van Max een ongeluk was,  vinden veel Russen dat de Amerikaanse adoptieouders niet goed voor het kind gezorgd hebben. Zij pleiten daarom voor doorvoering van het verbod op adoptie naar de VS. Anderen vinden juist dat de vele kinderen die in Rusland in kindertehuizen wonen, recht hebben op adoptieouders. Een groot deel van de Russische kinderen wordt tot nu toe geadopteerd door Amerikaanse ouders. Als genoemde wet door Poetin getekend wordt, zal voor veel kinderen geen adoptieouders gevonden worden. In Rusland hebben dan ook massale protesten tegen de wet plaatsgevonden.

 

Lees op de website van de NOS meer over het overlijden van Max en de adoptiewet in Rusland

dinsdag 26 februari 2013 PvdA wil adoptie Ethiopië tijdelijk stopzetten

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt wil dat er eerst duidelijkheid komt over de betrouwbaarheid van het adoptieproces in Ethiopië. Dit zegt hij naar aanleiding van de uitzending van Brandpunt (KRO) van zondag 24 februari. Hierin werden de misstanden rondom een adoptie uit Ethiopië belicht.

 

Recourt zal dinsdag 26 februari tijdens het vragenuurtje om opheldering vragen aan staatssecretaris Fred Teeven van Jusitie.

 

Meer lezen over adopties uit Ehtiopië en de vragen van Jeroen Recourt? Klik dan hier voor het artikel in de Volkskrant.

Luister ook naar het interview met Betty, het meisje wier adoptie door de rechtbank in Ethiopië is herroepen, op de website van Argos (vpro).

vrijdag 22 februari 2013 SIG organiseert Webbing IV

Op zaterdag 6 april vindt in Amsterdam Webbing IV plaats. De door SIG georganiseerde webbings zijn laagdrempelige informele bijeenkomsten voor volwassen geadopteerden.

 

Aan de hand van het thema "Nature & Nurture, wat kun je ermee?" staat deze keer de betekenis van het willen kennen van je genetische verwantschap voor jou als geadopteerde centraal.

 

Na afloop een gezellige borrel, waarbij je ook kunt aanschuiven voor het buffet.

 

Op de afgelopen webbing III konden wegens beperkte ruimte slechts 30 personen bijeenkomen. Voor Webbing IV is ruimte voor veel meer aanmeldingen!

 

Informatie over het programma en aanmelding vind je op www.geadopteerd.info.

 

donderdag 21 februari 2013 Fiom/ISS Nederland neemt zoekacties van Wereldkinderen over

Als gevolg van de teruglopende aantallen interlandelijke adopties en verminderde inkomsten voert vergunninghouder Wereldkinderen een verregaande reorganisatie door. Ook haar rootsprogramma wordt hierbij aangepast. Hoewel roots altijd een kernactiviteit is geweest voor Wereldkinderen, is het niet langer mogelijk om dit programma op een professionele wijze voort te zetten.

 

Fiom/ISS heeft zich opgeworpen om de reeds lopende en toekomstige zoekacties van Wereldkinderen over te nemen. Deze Nederlandse maatschappelijk werk organisatie bestaat al meer dan tachtig jaar en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn. Zij heeft al meer dan vijftig jaar ervaring met adoptiegerelateerde zoekacties. Fiom met name in de psychosociale begeleiding van de zoekers en de gevonden personen en ISS vooral met zoekacties in het buitenland. Fiom maakt onderdeel uit van de internationale maatschappelijk werk organisatie International Social Service (ISS). Het Algemeen Secretariaat van deze organisatie is gevestigd in Geneve en daarnaast is ISS in tachtig landen op de een of andere wijze vertegenwoordigd. Via dit internationale netwerk biedt ISS-organisaties in de aangesloten landen de mogelijkheid om via het ISS-netwerk grensoverschrijdende sociaal-juridische problemen op te lossen. Het gaat daarbij vooral om zaken waarbij kinderen betrokken zijn, zoals internationale adoptie en zoekacties.

 

 

Wereldkinderen heeft haar correspondenten in het buitenland op de hoogte gesteld van deze overdracht. Elk van hen heeft hierop aangegeven graag een samenwerkingsverband met Fiom/ISS aan te gaan. Bijna alle correspondenten van Wereldkinderen zijn gevestigd in landen waarin het voor Fiom/ISS in het verleden niet mogelijk was om te zoeken. Het gaat hierbij om Thailand, Zuid-Korea, Brazilië en Colombia.

 

De reeds lopende zoekdossiers van Wereldkinderen zijn inmiddels overgebracht naar Fiom/ISS in Den Bosch. Nieuwe zoekacties voor bovengenoemde landen kan Fiom/ISS aannemen vanaf 1 maart 2013. Aanvragen voor zoekacties kunnen ingediend worden via de nieuw te realiseren website www.zoekennaarfamilie.nl. Deze site zal medio maart online gaan. Tot die tijd kunnen zoekacties aangemeld worden via het landelijk bureau van de Fiom (tel. 088 – 1264 900).

 

 

 

 

 

 

maandag 21 januari 2013 Fiom is nu via één landelijk nummer te bereiken

Voor het maken van een afspraak bij jou in de buurt kun je contact opnemen met ons Landelijk bureau. Mailen kan naar info@fiom.nl of bellen met: 088-1264900. 
 

Online hulp

Wij bieden digitale ondersteuning en -hulpverlening via:

 


 

 

woensdag 19 december 2012 Fiom-nieuwsbrief december 2012 is uit

De Fiom-nieuwsbrief december 2012 is uit. We wensen iedereen een goed 2013!

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook!

Je wordt dan maandelijks op de hoogte gehouden van ons nieuws.

woensdag 24 oktober 2012 Persbericht: Fiom overhandigt petitie aan de vaste Kamercommissie van VWS

Den Haag. Vanmiddag bood algemeen directeur Rineke van Kessel de petitie ‘Fiom-hulp moet
blijven!’ aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie van VWS aan. De heer Elias nam deze in
ontvangst in het bijzijn van Kamerleden van CDA, PvdA, VVD, SP, CU en PVV.

Fiom verzoekt de Kamerleden er bij minister Schippers tijdens de begrotingsbehandelingen op aan
te dringen haar besluit terug te draaien, zodat specifieke en laagdrempelige hulp op het gebied van
(on)bedoelde zwangerschap, abortusnazorg en zoekacties naar biologische familie landelijk
uitgevoerd kan blijven worden. Op deze manier blijft de landelijke expertise gebundeld.

Fiom, de landelijke hulpverleningsorganisatie op het gebied van zwangerschap, kinderwens,
afstamming en adoptie, heeft een forse subsidiekorting opgelegd gekregen. Vanaf 2013 moet de
organisatie het met ruim 60% minder budget doen. In de petitie wordt verzocht een deel van de
subsidiekorting ongedaan te maken.

donderdag 13 september 2012 Clïenten en experts aan het woord in de laatste Fiomnieuwsbrief
Fiom krijgt dagelijks steunbetuigingen van cliënten die zich grote zorgen maken over de gevolgen van de forse subsidiekorting. Zij hebben aan den lijve ondervonden hoe belangrijk specifieke hulpverlening is en hoe belangrijk het is dat Fiom als hulpverleningsorganisatie blijft bestaan. In de laatste Fiomnieuwsbrief lees je hier meer over!
woensdag 12 september 2012 Themabijeenkomst 'adoptiekind in de puberteit'
Benieuwd wat u als adoptieouder allemaal kunt verwachten tijdens de puberteit van uw kind? En hoe u uw puber het beste door deze lastige periode heen helpt? 

Op vrijdag 5 oktober 2012 kunt u naar de themamiddag ‘Adoptiekind in de puberteit’. De bijeenkomst start om 13.30 uur (inloop vanaf 13 uur) en eindigt om 16.30 uur. De locatie is in Eindhoven.

Meer informatie over kosten en aanmelden bij Stichting Adoptievoorzieningen
dinsdag 21 augustus 2012 PVDA stelt kamervragen
Arib (lid van de PvdA) stelt vragen aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het korten op de subsidie voor Fiom, de landelijke hulpverleningsorganisatie op het gebied van zwangerschap, kinderwens, afstamming en adoptie (ingezonden 15 augustus 2012).
maandag 20 augustus 2012 Teken de petitie: Fiom hulp moet blijven!
Fiom, de landelijke hulpverleningsorganisatie op het gebied van (on)bedoelde zwangerschap, kinderwens, afstamming en adoptie wordt door het ministerie van VWS fors gekort op haar subsidie. Dit betekent dat laagdrempelige, onafhankelijke en deskundige hulp verdwijnt. Dit mag niet gebeuren! 

 Door de subsidiekorting zijn gemeenten voortaan zelf verantwoordelijk voor deze specifieke hulp. In de 80 jaar van haar bestaan heeft Fiom veel kennis en ervaring opgebouwd. Gemeenten kunnen deze expertise eenvoudig weg moeilijk opbouwen, omdat de problematiek te weinig voorkomt om er specifieke deskundigheid op te ontwikkelen. Daarom wil Fiom juist deze vorm van hulpverlening blijven uitvoeren om te voorkomen dat cliënten straks nergens meer terecht kunnen. 

Nu wordt deze specifieke hulpverlening door Fiom in een vroeg stadium gegeven: bij het maken van een keuze bij een onbedoelde zwangerschap, bij het verwerken van een abortus en bij het zoeken naar biologische familie door geadopteerden. Wanneer deze hulp niet meer beschikbaar is, zullen vrouwen en mannen langer met hun problemen blijven rondlopen, waardoor hun functioneren in de maatschappij wordt belemmerd. De opgelegde subsidiekorting zal de samenleving uiteindelijk meer gaan kosten dan opleveren.


Alvast bedankt voor de steun!
vrijdag 8 juni 2012 Nieuwe uitdagingen bij zoekacties: Internet en Social Media

Het International Reference Centre for the Rights of Children Deprived of their Family (ISS/IRC) heeft onderzoek gedaan naar de recente ontwikkelingen, zowel juridisch als praktisch, bij het zoeken naar je persoonlijke afkomst. Met name de groeiende rol van sociale netwerken (en het gevaar dat zij kunnen vormen) is in dit onderzoek aan de orde gekomen.

Lees het artikel 'Nieuwe uitdagingen bij zoekacties...' uit de Monthly Review van het ISS/IRC.

Meer informatie over het ISS/IRC vind je op de website van International Social Service Nederland.

dinsdag 24 januari 2012 Eerste Nederlandse site voor geadopteerden
Er zijn inmiddels miljoenen websites maar geadopteerden konden er tot dusver geen een vinden met én uitgebreide informatie over geadopteerd zijn én een platform voor het uitwisselen van ervaringen. Met geadopteerdonline.nl komt hier verandering in. De website, speciaal ontwikkeld voor geadopteerden, is een initiatief van de Fiom en de Stichting Adoptievoorzieningen; twee nauw samenwerkende organisaties die adoptienazorg bieden aan zowel adoptieouders als geadopteerden. De site wordt gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

 In Nederland wonen ruim 50.000 geadopteerden. Meer dan 35.000 van hen zijn inmiddels volwassen. Zij blijken behoefte te hebben aan informatie over adoptie en het uitwisselen van ervaringen. Geadopteerdonline.nl biedt deze mogelijkheden met onder meer: informatie over landen van herkomst, wet- en regelgeving, zoeken naar je roots, activiteiten voor geadopteerden en boekentips. Het is ook mogelijk om ervaringsverhalen te lezen en in te sturen, om mee te discussiëren in het forum. Bovendien kunnen bezoekers van de site ook chatten en e-mailen met een hulpverlener.

Stichting Adoptievoorzieningen en Fiom

Stichting Adoptievoorzieningen is een landelijke organisatie die voorlichting, voorbereiding en nazorg op het gebied van adoptie in samenhang aanbiedt. De Fiom biedt begeleiding en ondersteuning bij onbedoelde zwangerschap, ongewenste kinderloosheid, zwangerschapsverlies, afstand ter adoptie, adoptienazorg en (inter)nationale zoekacties naar familieleden.

Voor vragen en/of opmerkingen mail naar: info@geadopteerdonline.nl. 


ACTIVITEITEN