Naamswijziging

Achternaamswijziging

Wil je de achternaam aannemen die je voor je adoptie had? Dat kan. Met een verzoek bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Je moet aan de volge...

Wil je de achternaam aannemen die je voor je adoptie had? Dat kan. Met een verzoek bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn 
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit
 • Je naam is toen je minderjarig was op grond van het Besluit geslachtsnaamwijziging gewijzigd
 • Je kunt aantonen wat je oorspronkelijke achternaam was
 
Kosten?

 

Kosten sinds 1 september 2011: € 835,00. Daar komen nog kosten bij voor een nieuw rijbewijs, paspoort of een nieuwe identiteitskaart.


Naamswijziging na adoptie

 

Wat moet je doen?

 

 • Je dient bij het ministerie van Veiligheid en Justitie een aanvraag tot naamswijziging in met als verzoek code B2. 
 • Je stuurt het volgende mee: een afschrift van je geboorteakte (als deze in een andere taal is opgesteld, moet je deze naar het Nederlands laten vertalen door een beëdigde vertaler) en een kopie van je paspoort of identiteitskaart.

 

Meer informatie over naamswijzigingprocedure vind je op de website van de overheid.

 

Wat gebeurt er met je verzoek? 


Je gemeente controleert je gegevens en nodigt je uit voor een gesprek. Ook andere belanghebbenden, zoals je adoptieouders of de biologische ouder wiens naam je wilt gaan dragen, worden gevraagd wat ze ervan vinden. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie beslist  ongeveer 20 weken na je verzoek  of je achternaam wordt gewijzigd. 

 

Als je verzoek is toegewezen, wordt je achternaam per Koninklijk Besluit gewijzigd. Dit besluit krijg je toegestuurd. Je nieuwe achternaam is een feit.

Als je in Nederland geboren bent, wordt het Koninklijk Besluit ook gestuurd aan de gemeente waar je geboren bent. Ben je in een ander land geboren? Dan wordt het besluit naar het bureau Landelijke Taken in Den Haag gestuurd en naar de gemeente waar je woont. Je kunt zelf je geboortegemeente informeren.

 

Wat moet je zelf doen?

Je moet je paspoort en rijbewijs vervangen. Diploma’s kun je niet laten vervangen. Wel kun je voor een aantal diploma’s die geregistreerd zijn bij de overheid een vervangend document aanvragen met je nieuwe naam. Dit heet de ‘Verklaring afgelegd examen’. Meer informatie hierover vind je op de site van de overheid. Dit document vervangt het origineel en heeft dezelfde waarde. Je kunt ook een kopie van het Koninklijk Besluit bij je diploma voegen.

 

 

Let op! Als je minderjarige kinderen hebt die jouw achternaam dragen en over wie jij het gezag hebt, dan verandert ook hun achternaam.

 

Let op! Door naamswijziging verandert het juridisch ouderschap niet. Je blijft een kind van je adoptieouders, ook al draag je hun naam niet meer. Wil je de familiebanden met hen doorbreken? Kijk dan op de pagina Herroepen adoptie.

Voornaamswijziging

Wil je je voornaam veranderen? Dien dan een verzoek in bij de rechtbank. Dit kan alleen via een advocaat. Als je jonger bent dan 18 moet jouw wettelij...

Wil je je voornaam veranderen? Dien dan een verzoek in bij de rechtbank. Dit kan alleen via een advocaat. Als je jonger bent dan 18 moet jouw wettelijke vader/moeder of je voogd dit verzoek indienen.

Wanneer kun je je voornaam wijzigen?

Een wijziging van je voornaam is alleen mogelijk als je daar een belangrijke reden voor hebt. Je vindt je voornaam lelijk of je wilt je oorspronkelijke voornaam terug. Je wilt een nieuwe voornaam of je wilt een of meerdere voornamen toevoegen/weghalen. De rechter beslist of er voldoende reden is om je voornaam te veranderen.

Kosten?

De kosten van de advocaat moet je zelf betalen. Deze variëren per advocaat. Denk hierbij aan ongeveer € 500, -. Daarnaast betaal je een bedrag voor de rechtspraak (griffierecht). Dit was in 2010 € 208,-.

Soms kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten. Waar moet je op letten?

 • Je inkomen moet onder een bepaalde grens zijn. 
 • Er moet sprake zijn van ‘aantoonbare hinder in het maatschappelijk functioneren’. 
 • De advocaat moet de tegemoetkoming vooraf aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Ga even bij je advocaat na of zij/hij dit voor je kan regelen.

 

Wat gebeurt er met je verzoek?

 

Als de rechter met je verzoek instemt: 

 

 • Geeft de rechtbank de wijziging door aan de burgerlijke stand. 
 • Je geboorteakte wordt aangepast en je nieuwe voornaam wordt in de persoonsadministratie van de gemeente (GBA) doorgevoerd. 
 • De wijziging wordt automatisch doorgegeven aan bepaalde overheidsinstanties. Je kunt bij je gemeente navragen welke dat zijn. Aan andere instanties moet je zelf doorgeven dat je voornaam is gewijzigd.

 

Als je verzoek wordt afgewezen, kun je in hoger beroep gaan. Ook hierbij heb je een advocaat nodig.
 

Wat moet je zelf doen? 


Je moet je paspoort en rijbewijs vervangen. Diploma’s kun je niet laten vervangen. Wel kun je voor een aantal diploma’s die geregistreerd zijn bij de overheid een vervangend document aanvragen met je nieuwe naam. Dit heet de Verklaring afgelegd examen’. Dit document vervangt het origineel en heeft dezelfde waarde. Meer informatie hierover vind je op de website van de overheid


 

1-3-2013
POLL
Vind je dat adoptie vaak te negatief wordt belicht?


ACTIVITEITEN