Trouwen na adoptie

In ondertrouw

Wanneer je wilt trouwen, zul je eerst in ondertrouw moeten gaan. Dit kun je doen bij de ambtenaar van de burgelijke stand in de plaats waarin jij en/o...

Wanneer je wilt trouwen, zul je eerst in ondertrouw moeten gaan. Dit kun je doen bij de ambtenaar van de burgelijke stand in de plaats waarin jij en/of je partner woont. Je moet hiervoor enkele documenten meenemen. Eén hiervan is je uitgebreide geboorteakte.

Voor buitenlands geadopteerden is het niet altijd even gemakkelijk om een geboorteakte te bemachtigen. In Nederland wordt na je geboorte een geboorteakte opgemaakt. In vrijwel elk land gebeurt (ongeveer) hetzelfde. Er zijn echter landen waarin dit niet (altijd) gebeurt. Het komt daarom regelmatig voor dat geadopteerde kinderen zonder geboorteakte naar Nederland komen. Daarnaast is het mogelijk dat er wel een geboorteakte is, maar dat deze niet aan de Nederlandse eisen voldoet. Een dergelijke geboorteakte wordt niet ingeschreven in Nederland, tenzij deze gelegaliseerd/omgezet is (zie voor meer informatie de website van de gemeente Den Haag).

Wanneer jij op zoek bent naar je geboorteakte, kun je allereerst contact opnemen met de gemeente waarin je woont. Probeer er in contact te komen met een ambtenaar die ervaring heeft met jouw situatie. Bij de gemeente kun je nagaan of zij beschikt over jouw uitgebreide geboorteakte. Is dit niet het geval? Dan kun je contact opnemen met de Dienst Publiekszaken afdeling Landelijke taken van de gemeente Den Haag. Zij kunnen voor je nagaan of jouw geboorteakte is geregistreerd in het Haags register voor geboorten.

Sinds 1992 is de rechter die een adoptie uitspreekt wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat de geboorteakte en de adoptie in de registers van de burgerlijke stand worden ingeschreven. Ook bepaalt de wet sindsdien dat wanneer er geen (buitenlandse) geboorteakte bestaat, de rechter de geboortegegevens vaststelt. Zo kan iedereen die na 1992 geadopteerd is over een geboorteakte (of vergelijkbare akte) beschikken.

31-3-2014

Trouwen zonder geboorteakte

Kun je jouw geboorteakte niet opvragen bij de gemeente in jouw woonplaats én is de akte niet geregistreerd in het Haags Register voor geboorten? Dan g...

Kun je jouw geboorteakte niet opvragen bij de gemeente in jouw woonplaats én is de akte niet geregistreerd in het Haags Register voor geboorten? Dan geeft de wet drie mogelijkheden om toch in ondertrouw te kunnen gaan:

  1. Akte van bekendheid. Deze wordt afgegeven door de kantonrechter van je geboorteplaats of woonplaats. De rechter geeft deze akte af op verklaring van vier meerderjarige getuigen.

  2. Beëdigde verklaring door getuigen. Een beëdigde verklaring kan worden afgelegd door de getuigen, die bij je huwelijk aanwezig moeten zijn. De getuigen worden hiervoor beëdigd. Je kunt zelf kiezen of je voor de akte van bekendheid of beëdigde verklaring door getuigen gaat.

  3. Beëdigde verklaring door jezelf. Dit dient te gebeuren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. De verklaring houdt in dat je geen geboorteakte of akte van bekendheid kunt geven. Kiezen voor deze optie kan alleen als de akte van bekendheid en een verklaring door de getuigen niet mogelijk zijn.Een laatste optie is dat je de rechtbank te Den Haag verzoekt om vaststelling van de gegevens over je geboorte. De rechtelijke uitspraak waarin je geboortegegevens zijn vastgesteld wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Deze inschrijving vervangt de geboorteakte. Een dergelijke procedure brengt wel kosten met zich mee.

24-7-2012

Meer informatie

Wereldkinderen verwees tot voor kort op haar website naar advocatenkantoor Koomen en Franken te Alkmaar (tel. 072 -5153636) voor meer informatie. Well...

Wereldkinderen verwees tot voor kort op haar website naar advocatenkantoor Koomen en Franken te Alkmaar (tel. 072 -5153636) voor meer informatie. Wellicht dat dit kantoor jou kan helpen.

Je zou contact op kunnen nemen met een advocaat die ervaring heeft op dit gebied. Voor informatie over familierechtadvocaten kun je een kijkje nemen op de website van de Vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS).

Verder is het mogelijk dat een ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar je woont (of waar je partner woont) ervaring heeft met jouw situatie. Vraag hiernaar!

31-3-2014
POLL
Vind je dat adoptie vaak te negatief wordt belicht?


ACTIVITEITEN